Gezonde Beweging

Wat is bewegen voor jou, wat is de motivatie om te bewegen? We weten allemaal dat voldoende bewegen belangrijk is maar waarom is bewegen zo belangrijk? Bewegen heeft een positieve bijdrage als het om gezondheid gaat. Voor iedereen is het weer anders als het om motivatie gaat om te gaan bewegen. Misschien heb je alle meerder keren geprobeerd om het vol te houden in de sportschool maar werd de drempel steeds hoger om er weer naar toe te gaan met als resultaat dat je nog steeds betaald voor je lidmaatschap maar dat je al tijden niet meer heen bent geweest.

Het is goed om te onderzoeken waar weerstand vandaan komt, wat zeg dat over jou? Mooie vragen voor zelfonderzoek of met behulp van een coach. Waar het om gaat, dat eerst helder moet zijn wat de motivatie is, dat bepaald het succes.

Wist je dat het effect van bewegen vaak net zo groot is als dat van therapie en/of antidepressiva? Mensen die niet aan lichaamsbeweging doen, hebben dubbel zo vaak angst en/of depressiesymptomen. Het lastige is dat somberheid juist inactief maakt. Waarschijnlijk wordt het positieve effect van beweging mede veroorzaakt door het feit dat we nieuwe hersencellen en verbindingen maken en daardoor/daarna anders tegen de wereld/ problemen aankijken. Ook komen er stemming bevorderende stoffen bij vrij, daarnaast zorgt beweging voor afleiding en draagt bij dat je in het moment aanwezig bent. Gepieker gaat bijna altijd over het verleden of de toekomst. Het is zeker de moeite waard om het voor jezelf eens uit te proberen wat bewegen met jou doet.

Wist je dat bewegen zorgt voor een goede dichtbotheid, na je dertigste neemt je botdichtheid af waardoor deze steeds brozer worden, regelmatig bewegen kan helpen dit tegen te gaan. Ook het voorkomen van hart en vaatziektes door meer te bewegen als preventie kan helpen om vitaal te blijven.

Geef een reactie